Gratis ruilen & retourneren binnen 14 dagen Voor 13:00 besteld, zelfde dag verzonden
 • Gratis verzending vanaf €75,- met Bpost
 • Gratis afhalen in één van onze winkels
 • Gratis ruilen en retourneren
 • Meer dan 20.000 producten
Hulp nodig bij retourneren?
Categorieën

Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

Het is lekker warm en je hebt eindelijk een eigen zwembad in de tuin staan. De zomer staat nu garant voor uren speel- en spetterplezier in het water!
Maar wat moet je doen om je zwembad te onderhouden? Wij leggen je graag uit hoe je optimaal kan genieten van je zwembad. 

Om je water de hele zomer door helder te houden is het belangrijk om onderhoudsproducten toe te voegen aan je water. Op deze manier blijft je water vrij van bacteriën.
Welke producten dit zijn, hangt af van de grootte van je zwembad en de filter. Het zijn niet alleen de producten die belangrijk zijn maar, nog aantal factoren. Deze nemen we in onderstaande stappen met u door. 


Stap 1: De plaatsing van het zwembad


Het is belangrijk dat je op enkele punten let bij het plaatsen van een zwembad. 
 • Kies een plaats waar het oppervlakt recht is
  Als er hoogteverschil is kan dit later voor problemen zorgen. 
 • Zorg dat de ondergrond stevig is
 • Zet het zwembad niet zonder een boom of kortbij een grootte struik
  Als er bladeren of takken in het zwembad komen is dit moeilijker te onderhouden, het water zal dan ook sneller groen worden. Doordat de zon niet volledig op het zwembad staat zal het ook minder snel opwarmen.
 • Let op dat er in de buurt elektriciteit en watertoevoer is voorzien
 • Leg een grondzeil voordat het zwembad gevuld wordt
 • Zorg voor voldoende ruimte rondom het zwembad (plaatsing ladder, filter, ... )

Stap 2: Het zwembad vullen


Zorg ervoor dat de binnenkant van je zwembad netjes is. Als het zwembad al gebruikt is kan je dit best even reinigen met water en een spons. Vul het zwembad met leidingwater, het is ook mogelijk om dit met regenwater te vullen maar dat is niet aangewezen. Het water kan dan sneller vuil worden omdat er bacteriën aanwezig zijn. Let erop dat voor het vullen van het zwembad de bodem plat ligt, wrijf de plooien eruit tijden het vullen, achteraf is dit niet meer mogelijk.


Stap 3: Filterpomp (deze stap kan je overslaan als je geen Filter hebt)


Voor het water optimaal te houden is het aan te raden om gebruik te maken van een filterpomp. Je hebt hier de keuze tussen een patroonfilter en een zandfilter. Een zandfilter is duurder maar wel krachtiger dan een patroonfilter. 
Het is goed voor het water om het zwembad regelmatig te filteren. Dit duurt ongeveer 5 uren, afhankelijk van welke filter je hebt en hoe je water eraan toe is, je kan dit het best 's nachts doen. 
Indien je nog geen pomp hebt kijk zeker eens in onze webshop! 

Stap 4: De producten 


Vanaf het moment dan iemand het zwembad ingaat, wordt de kwaliteit van het water al slechter. Dat komt door het gebruik van zonnecrème, zweten en vet. Welke producten kan je nu het best gebruiken voor de kwaliteit optimaal te houden? 
De pH-waarde en chloor moeten goed in het oog gehouden worden. Om dit makkelijk te controleren kan je een testkit raadplegen. 
Deze kan je ook terug vinden in onze webshop. 

De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen op deze manier wekt de chloor het beste. Is de pH-waarde niet goed dan ken je het beste een product gebruiken om dit op peil te brengen.
Dit kan een product zijn om de pH waarde te verlagen of te verhogen.

Met chloor houd je je zwembad vrij van bacteriën, algen, vet en lichaamsschilfers. Het is belangrijk om zwembadchloor te gebruiken 

Stap 5: Het onderhoud


Het is handig voor een chloor-doseerdrijver te gebruiken. Je doet daar enkele chloortabletten in en dan geeft de drijver 
continu een beetje chloor af.
Door het water regelmatig te testen zal je niet veel moeten doen als onderhoud. Het is aangeraden om dit twee tot drie keer per week te doen. Als het weer omslaat kan het water ook sneller veranderen, kijk het dan zeker eens na! 

Stap 5: Handige hulpmiddelen 


 • Een afdekzeil
  Als je het zwembad niet gebruikt kan je dit erop leggen zo komt er minder vuil in het water. Nog een extra voordeel het water gaat sneller warmer worden onder het zeil.
 • Een zwembadstofzuiger
  Als je last hebt van zand in je zwembad kan dit met behulp van een zwembadstofzuiger opgelost worden!
 • Een schepnet
  Met een netje kan je snel bovenliggend vuil uit je zwembad verwijderen
 • Luchtmatras 
  Een leuke extra voor wat plezier in het water

Stap 6: Wat in de winter? 


Een opzetzwembad kan niet tegen het weer in de wintermaanden. Na de zomer is het dus belangrijk dat je: 

 • Het zwembad laat leeglopen
 • Alles mooi afdroogt
 • Het netjes opplooit 
 • Het zwembad opbergt op een schone en droge plaats

Als dit toepast is de kans op scheurtjes of gaatjes minder groot.


Veel succes met jullie zwembad, geniet ervan! 

Volg ons

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.